top of page

VAR momenty 26. kola Premier League (3. - 4. marec) - časť druhá

Updated: Mar 6, 2021

Veľká porcia 26. kola nám priniesla aj veľa sporných momentov. Po víkendovej analýze, na rad prišli aj dohrávané zápasy v strede týždňa. Pozrime sa na červenú kartu pre Jagielku v zápase Sheffield Utd - Aston Villa, ruky v zápase Fulham - Tottenham, respektíve Liverpool - Chelsea a aj na diskutovaný ofsajd Tima Wernera.


Sheffield Utd 1:0 Aston Villa, hlavný rozhodca: Robert Jones 55’ – priamy voľný kop pre Aston Villu (červená karta Phila Jagielku) Rozhodnutie: Správne (PVK, ČK)

Zdroj: wittyfutty.com

Komentár: Brániaci hráč Phil Jagielka (Sheffield Utd) podrazil pred vlastným pokutovým územím, útočníka El Ghaziho (Aston Villa) v jasnej gólovej príležitosti. Kontroverzia nastala v postavení druhého brániaceho hráča, Keana Bryana, ktorý bol síce na úrovni El Ghaziho, ale príliš ďaleko na to, aby ho mohol bezpečne križovať. Preto toto rozhodnutie považujem za správne.


Fulham 1:0 Tottenham, hlavný rozhodca: David Coote 62’ – neuznaný gól (ruka) Rozhodnutie: Správne (Správne: neuznaný gól)

Zdroj: wittyfutty.com

Komentár: Na začiatok treba zdôrazniť, že od 1.6.2020 sú v platnosti zmeny a doplnky pravidiel futbalu, kde sa o.i. píše, že:

"náhodná hra rukou útočiaceho hráča (alebo jeho spoluhráča) je považovaná za priestupok, ak k nemu dôjde bezprostredne (okamžite) pred dosiahnutím gólu alebo jasnej gólovej príležitosti."

Podľa tohto výkladu je rozhodnutie rozhodcu správne, žiaľ v tomto prípade je to na škodu a poškodzuje to renomé futbalu. Zmena pravidla bola zavedená pravdepodobne preto, aby sa jasne definovala hrá rukou u útočiacich hráčov a nevznikala tak polemika. Ako je vidieť, presne opak sa deje a mnoho ľudí to považuje za absurdne rozhodnutie. V pravidlách futbalu, sa taktiež píše, že rozhodca za hru rukou nebude považovať situáciu ak je lopta nestrelená na ruku, ktorú má hráč pri tele. V praxi to znamená, že ak ste útočiaci hráč a po spomínanom dotyku lopty s rukou dosiahnete gól, tak vám rozhodca odpíska priestupok - hranie rukou. Ak ste brániaci hráč, tak sa to za hranie rukou nepovažuje.


Liverpool 0:1 Chelsea, hlavný rozhodca: Martin Atkinson 24’ - neuznaný gól (ofsajd) Rozhodnutie: Nesprávne (Správne: hráč nebol v postavení mimo hry, gól mal platiť)

Zdroj: wittyfutty.com

Komentár: Ďalšia kontroverzná chuťovka tohto kola. Pôvodne som chcel napísať, že ide o ofsajd, ktorý sa len tak nevidí, ale mám pocit, že s príchodom systému VAR, je tento typ ofsajdu, čoraz častejší. Za účelom presného určenia hry rukou ako priestupku, je vyznačená horná hranica ramena v línii so spodkom podpazušia.

Zdroj: Pravidlá futbalu, SFZ


V tomto prípade anglická réžia neponúkla detailnejší pohľad na ofsajdovú hranicu Wernera (Chelsea) s predposledným brániacim hráčom Liverpoolu, Robertsonom. Podľa dostupných záberov, odhliadnuc od toho, že sa jednalo skutočne o centimetre, ba až milimetre, som toho názoru, že takéto situácie by sa mali ponechávať v prospech útočnej hry, v prospech futbalu.

Ak si všimnete červenú čiaru, ktorú VAR využil pri kontrole videa, je vidieť že čiara končí na úrovni loga na rukáve Wernera, a teda nie je na línii so spodkom podpazušia, ako to vysvetľujú pravidlá. Preto hodnotím toto rozhodnutie ako nesprávne.


48’ - hrá rukou (potenciálny pokutový kop) Rozhodnutie: Neprávne (Správne: PK, bez osobného trestu).


Zdroj: wittyfutty.com


Komentár: Pred prihrávkou na Firmina (Liverpool), brániaci hráč Rudiger (Chelsea) zaujal obranný postoj s rukami spojenými za chrbtom, aby sa vyhol kontaktu ruky s loptou v prípade strely alebo prihrávky. Za hru rukou rozhodca nebude považovať ak je lopta nastrelená na ruku, ktorú má hráč pri tele. Pri situácii v ktorej bol Kanté (Chelsea), sa tak nestalo a ruky mal v neprirodzenej polohe zodpovedajúcej jeho pohybu a rozšíril tak objem svojho tela. Preto je rozhodnutie rozhodcu pre mňa nepochopiteľné.


Verdikty rozhodcov boli aj v tomto kole rozporuplné a bude veľmi ťažké udržať rovnakú líniu po zvyšok sezóny. Na rozhodcov sa vyvíja čoraz väčší tlak či už zo strany verejnosti, hráčov, ale aj samotných trénerov. Preto som zvedavý, že koľko ešte diskutabilných rozhodnutí nám ponúknu najbližšie zápasy. Ak to bude možné, opäť napíšem môj pohľad na vec.

52 views2 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page