top of page

VAR momenty 27. kola Premier League (6. - 7. marec)

Ruka Pietersa, stopka Ampadua, pokutový kop pre Manchester United, pokračujúca mizéria Liverpoolu či ukážkovo neodpískaný pokutový kop v zápase Brighton - Leicester.


Burnley 1:1 Arsenal, hlavný rozhodca: Andre Marriner 74’ – ruka, žiaden priestupok (potenciálny pokutový kop) Rozhodnutie: Nesprávne (Správne: pokutový kop, žltá karta)

Zdroj: wittyfutty.com

Komentár: Ďalšie nepochopiteľné zlyhanie rozhodcov v najsledovanejšej lige sveta. Útočiaci hráč Pepe (Arsenal) v blízkosti bránkového územia, pri snahe obísť brániaceho hráča, Pietersa (Burnley), sa dožadoval pokutového kopu za hranie rukou. Pieters mal viditeľné ruku od tela, čím zväčšil svoj objem. Možno by sa dalo namietať, že ruka bola nastrelená, ale v tomto prípade okolnosti pri ktorých rozhodca posudzuje hru rukou, boli jasne identifikovateľné, a teda či:

• išlo o pohyb ruky k lopte alebo pohyb lopty k ruke • ruka hráča bola alebo nebola v prirodzenej polohe zodpovedajúcej pohybu hráča • sa hráč snaží predísť tomu, aby sa lopta dotkla jeho ruky • hráč mal možnosť predísť kontaktu lopty s rukou

Za hru rukou, mal obranca dostať aj žltú kartu, keďže sa jednalo o priestupok mimo súboja o loptu v sľubne rozvíjajúcej sa útočnej akcii.


84’ – ruka (potenciálny pokutový kop) Rozhodnutie: Správne (žiaden priestupok, bez osobného trestu)

Zdroj: wittyfutty.com

Komentár: Pôvodný verdikt hlavného rozhodcu, znel pokutový kop - červená karta za zmarenie jasnej gólovej príležitosti, a to hraním rukou Pietersa (Burnley) vo vlastnom pokutovom území. V minulom blogu, som vysvetľoval ktorá časť tela sa považuje za priestupok, preto hodnotím konečné rozhodnutie ako správne.


Sheffield Utd : Southampton, hlavný rozhodca: Paul Tierney 31’ – pokutový kop (faul) Rozhodnutie: Správne (žltá karta)

Zdroj: examinerlive.co.uk


Komentár: Brániaci hráč Ampadu (Sheffield), pri súboji o loptu vo vlastnom pokutovom území, podrazil útočiaceho hráča Tella (Southampton) v jasnej gólovej príležitosti. Rozhodca postupoval správne a odpískal pokutový kop so žltou kartou.



Brighton 1:2 Leicester, hlavný rozhodca: Michael Oliver 86’ – žiaden priestupok (potenciálny pokutový kopl) Rozhodnutie: Správne

Zdroj: Youtube kanál LCFC


Komentár: Konečne! Takto by som chcel opísať dané rozhodnutie, ktoré samozrejme hodnotím ako správne. V súboji útočiaceho Vardyho (Leicester) s Dunkom (Brighton) došlo síce ku kontaktu, ale spôsob ako k nemu došlo je kľúčový. Vardy je veľmi inteligentný útočník a v pozícii ktorej bol, si doslova išiel po kontakt. Ľavú nohu "nechal" vzadu a prepadol cez obrancu. Tu musím pochváliť tak rozhodcov sediacich za VAR, asistenta rozhodcu na ihrisku, ako aj samotného hlavného rozhodcu za vyriešenie tejto situácie.



Liverpool 0:1 Fulham, hlavný rozhodca: Kevin Friend

2’ – žiaden priestupok (potenciálny pokutový kopl)

Rozhodnutie: Nesprávne (pokutový kop, žltá karta)

Zdroj: wittyfutty.com


Komentár: Na úvod sa priznám, že tento zákrok som nevidel. Keďže sa o ňom diskutovalo na internete a jediný záber ktorý mám, je práve tento, tak ohodnotím verdikt len na základe neho. Brániaci hráč Aina (Fulham) vo vlastnom pokutovom území, riskantným spôsobom udrel rukou útočiaceho Salaha (Liverpool) do oblasti krku. Nie som si istý v akom postavení boli zvyšní obrancovia, ale podľa všetkého by išlo o trest so žltou kartou. Nič to nemení na tom, že sa jednalo o nedovolený zákrok. Pravdepodobne v tomto prípade Salahovi nepomohla jeho reputácia futbalistu, ktorý rád padá v súperovej šestnástke. Ak to rozhodca neodpíska, tak VAR hľadá spôsoby ako obhájiť rozhodnutie hlavného rozhodcu až do momentu, kedy ide o jasne chybný verdikt. Zo záberov, mi ale príde zákrok jasný a preto hodnotím rozhodnutie ako nesprávne.



Manchester City 0:2 Manchester Utd, hlavný rozhodca: Anthony Taylor

Rozhodnutie: Správne (pokutový kop, bez osobného trestu)

Zdroj: soccer-blogger.com

Komentár: Hneď v úvodnej minúte Manchesterského derby, došlo k pokutovému kopu pre hosťujúci United. Útočník Martial (Utd) bol neohrabaným zákrokom podrazený Gabrielom Jesusom (City). Tu snáď nie je čo riešiť a tak penalta bola oprávnená, bez nutnosti udelenia osobného trestu.


Opäť sa raz ukázala slabina v nejednotnom rozhodovaní rozhodcov pri hre rukou. O to prekvapivejšie je, že tieto chyby vznikajú aj pri používaní video-technológie. Videoasistent spolu s asistentom videoasistenta majú dostatok času a rôznych uhlov pohľadu na konečné rozhodnutie, ktoré odporučia hlavnému rozhodcovi. Ten má na ihrisku vždy (ako inak) posledné slovo. Pri dvoch uvedených nesprávnych verdiktoch, malo rozhodnutie zásadný vplyv na výsledok. Keď ste však videli oba zápasy, dáte mi za pravdu, že či už v prípade Arsenalu alebo Liverpoolu, si lepší výsledok ani jedno z mužstiev nezaslúžilo.


+ BONUS: Červená karta ako vyšitá. Veľmi nebezpečný zákrok zo zadu od hosťujúceho hráča Otávia v zápase Hoffenheim - Wolfsburg (2:1).

Zdroj: wittyfutty.com

23 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page